Weet je hoe de duivel gekweld zal worden door vuur als hij een vuurwezen is – met Sheikh Kishk?

aug 11, 2015
4943 Views

Weet je hoe de duivel gekweld zal worden door vuur als hij een vuurwezen is – met Sheikh Kishk?

هل تعلم كيف سيُعذب ابليس بالنار و هو مخلوق من النار – مع الشيخ كشك

Abdal-Hamid Kishk werd geboren in 1933 in Shubra Khit, een klein dorpje nabij Alexandrië, Egypte. Zijn vader stierf voordat Abd al-Hamid de leerplichtige leeftijd bereikte. Hij sloot zich aan bij een van de scholen van Azhar en op 8-jarige leeftijd had hij de Koran uit zijn hoofd geleerd. Het was in die tijd dat hij werd toegebracht door een ziekte waardoor hij niet meer kon zien. Maar in plaats van hem te demoraliseren, moedigde het verlies van zijn gezichtsvermogen hem aan om meer te leren en verder te volharden. Hij studeerde af als geleerde aan de faculteit van Usoul al Din in Azhar en werd aangesteld als een imam, die khutbas [2] gaf in heel Egypte. [1]

Rond 1964 nam hij de minbar van de ‘Ain al-Hayat-moskee in Caïro als zijn platform. Hij was een uitgesproken criticus van de Egyptische regering en zat in 1965 tweeënhalf jaar vast. “Het hoogtepunt van zijn roem” zou zijn geweest “tussen 1967 en het begin van de jaren tachtig”, toen een menigte van 10.000 regelmatig zijn vaak “hilarische” vrijdagpreken bijwoonde in een moskee in het Kobry Al Koba-district in Caïro. [3] Een Franse geleerde merkte op:

In de laatste jaren van het presidentschap van Sadat was het onmogelijk om door de straten van Caïro te lopen zonder de stentoriaanse stem van [Kishk] te horen. Stap in een collectieve servicetaxi en de chauffeur luistert naar een van de opgenomen preken van Sheikh Kishk … Ze luisteren naar Kishk in Caïro, in Casablanca en in het Noord-Afrikaanse district Marseille. Een door Saoedi gefinancierd tijdschrift heeft hem ‘de ster van de islamitische prediking’ genoemd … geen van allen beheerst zijn onvergelijkbare stembanden, zijn panoramische moslimcultuur, zijn fenomenale improvisatievermogen en zijn bittere humor bij het bekritiseren van ongelovige regimes, militaire dictatuur, de vrede verdrag met Israël, of de medeplichtigheid van al-Azhar … Zijn roem was zo groot dat het Ministerie van Waqf verschillende bijgebouwen bij de moskee moest bouwen om de vrijdagse menigte te huisvesten. In 1981 waren zelfs deze echter onvoldoende om de ongeveer 10.000 mensen die regelmatig aanwezig waren te huisvesten. [4]

Het publiek van Kishk groeide over de hele Arabische wereld met de verspreiding van meer dan 2.000 van zijn preken in audiocassettes. [5]

Hij werd in 1981 kort voor de moord op Sadat opnieuw gearresteerd, maar werd in 1982 door de Egyptische president Hosni Mubarak vrijgelaten op voorwaarde dat hij zijn carrière als openbare activist zou beëindigen. Zijn cassettebandjes bleven daarna overal verkrijgbaar, maar de moskee in Caïro waar hij predikte, werd omgebouwd tot een openbaar gezondheidscentrum. [6]

Weet je hoe de duivel gekweld zal worden door vuur als hij een vuurwezen is - met Sheikh Kishk? هل تعلم كيف سيُعذب ابليس بالنار و هو مخلوق من النار - مع الشيخ كشك Abdal-Hamid Kishk werd geboren in 1933 in Shubra Khit, een klein dorpje nabij Alexandrië, Egypte. Zijn vader stierf voordat Abd al-Hamid de leerplichtige leeftijd bereikte. Hij sloot zich aan bij een van de scholen van Azhar en op 8-jarige leeftijd had hij de Koran uit zijn hoofd geleerd. Het was in die tijd dat hij werd toegebracht door een ziekte waardoor hij niet meer kon zien. Maar in plaats van hem te demoraliseren, moedigde het verlies van zijn gezichtsvermogen hem aan om meer te leren en verder te volharden. Hij studeerde af als geleerde aan de faculteit van Usoul al Din in Azhar en werd aangesteld als een imam, die khutbas [2] gaf in heel Egypte. [1] Rond 1964 nam hij de minbar van de 'Ain al-Hayat-moskee in Caïro als zijn platform. Hij was een uitgesproken criticus van de Egyptische regering en zat in 1965 tweeënhalf jaar vast. "Het hoogtepunt van zijn roem" zou zijn geweest "tussen 1967 en het begin van de jaren tachtig", toen een menigte van 10.000 regelmatig zijn vaak "hilarische" vrijdagpreken bijwoonde in een moskee in het Kobry Al Koba-district in Caïro. [3] Een Franse geleerde merkte op: In de laatste jaren van het presidentschap van Sadat was het onmogelijk om door de straten van Caïro te lopen zonder de stentoriaanse stem van [Kishk] te horen. Stap in een collectieve servicetaxi en de chauffeur luistert naar een van de opgenomen preken van Sheikh Kishk ... Ze luisteren naar Kishk in Caïro, in Casablanca en in het Noord-Afrikaanse district Marseille. Een door Saoedi gefinancierd tijdschrift heeft hem 'de ster van de islamitische prediking' genoemd ... geen van allen beheerst zijn onvergelijkbare stembanden, zijn panoramische moslimcultuur, zijn fenomenale improvisatievermogen en zijn bittere humor bij het bekritiseren van ongelovige regimes, militaire dictatuur, de vrede verdrag met Israël, of de medeplichtigheid van al-Azhar ... Zijn roem was zo groot dat het Ministerie van Waqf verschillende bijgebouwen bij de moskee moest bouwen om de vrijdagse menigte te huisvesten. In 1981 waren zelfs deze echter onvoldoende om de ongeveer 10.000 mensen die regelmatig aanwezig waren te huisvesten. [4] Het publiek van Kishk groeide over de hele Arabische wereld met de verspreiding van meer dan 2.000 van zijn preken in audiocassettes. [5] Hij werd in 1981 kort voor de moord op Sadat opnieuw gearresteerd, maar werd in 1982 door de Egyptische president Hosni Mubarak vrijgelaten op voorwaarde dat hij zijn carrière als openbare activist zou beëindigen. Zijn cassettebandjes bleven daarna overal verkrijgbaar, maar de moskee in Caïro waar hij predikte, werd omgebouwd tot een openbaar gezondheidscentrum. [6]

Our Rating

0

Points

User Rating: 3.96 ( 21 votes)
0
Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *