Geboorte dag van onze Geliefde Profeet ﷺ مولد النبي

jan 29, 2020
1613 Views

Geboorte dag van onze Geliefde Profeet ﷺ مولد النبي

Geboorte dag van onze Geliefde Profeet ﷺ مولد النبي

De geboorte van de profeet – moge God hem zegenen en vrede schenken -:

De profeet, moge God hem zegenen en vrede schenken, werd geboren:

Op de ochtend van maandag de negende van Rabi` al-Awwal, voor het eerste jaar van het olifantenincident, overeenkomend met de twintigste april van het jaar 571 n.Chr. [1] de profeet van genade, de heilige profeet en het zegel van de Profeten werden geboren, de meest eervolle van de boodschappers en de meest eervolle creatie: Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashem bin Abdul Manaf Bin Qusai Bin Kalab Bin Marra Bin Kaab Bin Luay Ibn Ghalib Bin Fahr.

Sommige verhalen verklaarden dat zijn moeder, Amna, Bint Wahab, tijdens haar zwangerschap niet vond wat vrouwen gewoonlijk vinden in termen van pijn en zwakte, het was eerder een gemakkelijke en gezegende zwangerschap, en er werd ook verteld dat ze een telefoon hoorde die haar riep gezegde:

“Je bent verwekt door de meester van deze natie, en als hij op aarde valt, zeg dan: Ik bescherm hem tegen de Ene tegen het kwaad van iedere afgunstige, en hij noemde hem Mohammed” [2].

En toen zijn moeder hem plaatste, ging er met hem een ​​licht uit dat oplichtte tussen het oosten en het westen, totdat zij van hem de paleizen van het zicht in de Levant verlichtte, toen hij in Mekka werd geboren [3].

De omgeving en oorsprong van de profeet – moge God hem zegenen en vrede schenken:

En het Arabische schiereiland had in die tijd de aanbidding van afgoden en afgoden verspreid, en het geloof in bijgeloof en onwetendheid, en de verspreiding van kleine verschillen, slechte gewoonten en lelijke tradities zoals: hoererij, alcohol drinken, durven doden en bloed vergieten, het doden van zonen en kindermoord – wat betekent dat ze hun leven moeten begraven – uit angst voor armoede of schaamte.

Er was ook een ernstig tribaal fanatisme, dat de eigenaar ertoe aanzette de mensen van zijn stam met recht of held te steunen, en trots te zijn op de rekeningen en afkomst, en bezorgdheid om eer, status en reputatie die vaak leidden tot oorlogen en veldslagen tussen stammen. dat duurde vele jaren en er werd goedkoop bloed vergoten, ondanks de triviale redenen, waardoor die oorlogen ontstonden.

Ondanks de geboorte van de nobele profeet Mohammed – moge God hem zegenen en vrede schenken – in deze onwetende atmosfeer, is hij sinds zijn jeugd niet besmet met een van deze heidenen en afwijkende gebruiken, en hij ging niet om met de mensen van zijn stam in hun onderdrukking en onderdrukking, maar God beschermde hem van jongs af aan daarin vervallen.

De nobele tekst Mohammed – moge God hem zegenen en vrede schenken – behoort tot een oude familie van grote afkomst onder de Arabieren, want zijn voorouders behoorden tot de edelste en beste Arabieren.

Hij werd geboren – moge God hem zegenen en vrede schenken – een wees die arm was.Zijn vader, Abdullah, stierf terwijl zijn moeder, Amna, erin werd geboren.

Het was de gewoonte van de Arabieren om hun kinderen bij de geboorte naar moeders die borstvoeding gaven in de woestijn te duwen. Om hen weg te houden van ziekten die in stedelijke gebieden voorkomen, om hun lichaam te versterken en om de welsprekende Arabische taal in hun wieg [4] te beheersen.

Daarom duwde Amna bint Wahb haar pasgeboren zoon Muhammad – moge God hem zegenen en vrede schenken – naar een voedster uit Bani Saad genaamd Halima.

Halima zag de wonderen van de zegen van dit gezegende kind Mohammed – moge God hem zegenen en vrede schenken – waar melk toenam in haar borst, en grasland toenam in de weiden van haar schapen, en de schapen vet, vlees en melk vermeerderden, en Halima’s leven veranderde van droogte, armoede, ontbering en lijden in overvloedig goed en een geweldige zegen, dus leerde ze dat Mohammed – moge God hem zegenen en vrede schenken – omdat hij niet is zoals alle kinderen, maar hij is een gezegend kind, en ze besefte dat hij een persoon was die veel zou hebben, dus ze was dol op hem en zijn aanwezigheid bij haar, en ze was erg lief voor hem [5].

Toen de nobele profeet Mohammed – moge God hem zegenen en vrede schenken – zes jaar oud was, stierf zijn moeder, dus leefde hij onder de hoede van zijn grootvader Abdul Muttalib, die hem veel zorg gaf, en hij zei veel dat zou deze jongen een geweldige affaire hebben, dan stierf Abdul Muttalib toen de profeet – moge God hem zegenen en vrede schenken – – Acht jaar, en hij vertrouwde zijn borgtocht toe aan zijn oom Abi Talib, die het recht van zijn neef deed met de beste wederopstanding.

Voorzienigheid vóór zijn missie – moge God hem zegenen en vrede schenken -:

En toen hij jong was, werkte de Heilige Profeet Mohammed – moge God hem zegenen en vrede schenken – in het hoeden van schapen [6], daarna ging hij aan het werk in de handel toen hij opgroeide, en hij toonde grote vaardigheid in commercieel werk, en hij stond bekend om zijn eerlijkheid, eerlijkheid, vrijgevigheid van moraal, goed gedrag, gezonde geest en grote wijsheid.

De profeet van barmhartigheid Mohammed – moge God hem zegenen en vrede schenken – distantieerde zich van alle lelijke eigenschappen van Jahiliyyah, dus dronk hij geen wijn, at hij ook geen offers die aan afgoden werden geofferd, en woonde geen feest bij. of viering gehouden voor afgoden, maar stond bekend om zijn intense haat tegen afgoderij en verering., Zodat hij er niet van hield om alleen maar te horen vloeken bij de Lat en Uzza, twee beroemde afgoden die de Arabieren vereerden en aanbaden, en zwoeren door hen veel [7].

De profeet van barmhartigheid Mohammed – moge Gods gebeden en vrede zij met hem – nam niet deel aan de Quraish-jeugdfeesten in feesten, zang, spel en wijn, en hij hekelde hoererij en amusement met vrouwen [8].

En de grote boodschapper Mohammed – moge God hem zegenen en vrede schenken – onderscheidde zich in zijn volk door goede manieren, in die mate dat hij de meest viriele van hen was, de beste van hen qua karakter en de meest dromerige van hen.

Hij stond erom bekend de behoeftigen te helpen, de getroffenen te helpen, gasten te eren, vriendelijk te zijn voor buren, het verbond na te komen en de kuisheid van de tong, en hij was het toppunt van eerlijkheid en waarachtigheid totdat hij onder zijn volk bekend stond als ‘eerlijk en trouw “[9]

 

De Geliefde Profeet ﷺ & De Maan النبي الحبيب ﷺ والقمر

مولد النبي – صلى الله عليه وسلم -:

في صبيحة يوم الاثنين التاسع من ربيع الأول، لأول عام من حادثة الفيل، الموافق للعشرين من أبريل من سنة 571 م [1] ولد نبي الرحمة والرسول الكريم وخاتم النبيين وأشرف المرسلين وأكرم الخلق: محمد بن عبد الله بن عبد المطلب بن هاشم بن عبد مناف بن قصي بن كلاب بن مرة بن كعب بن لؤي ابن غالب بن فهر.

وذكرت بعض الروايات أن أمه آمنة بنت وهب لم تجد في حملها ما تجده النساء عادة من ألم وضعف، بل كان حملا سهلا يسيرا مباركا، كما روي أنها سمعت هاتفا يهتف بها قائلاً:

“إنك قد حملت بسيد هذه الأمة، فإذا وقع على الأرض فقولي: إني أعيذه بالواحد من شر كل حاسد، وسميه محمدا”[2].

ولما وضعته أمه خرج معه نور أضاء ما بين المشرق والمغرب، حتى أضاءت منه قصور بصرى بأرض الشام وهو المولود بمكة[3].

بيئة النبي – صلى الله عليه وسلم – ونشأته:

وكانت الجزيرة العربية في ذلك الوقت قد انتشرت فيها عبادة الأصنام والأوثان، والإيمان بالخرافات والجهالات، كما انتشرت الأخلاف الوضيعة والعادات السيئة والتقاليد القبيحة مثل: الزنى، وشرب الخمر، والتجرؤ على القتل وسفك الدماء، وقتل الأبناء ووأد البنات – أي دفنهن حيات – خوفا من الفقر أو العار.

كما كان يسود التعصب القبلي الشديد الذي يدفع صاحبه إلى مناصرة أهل قبيلته بالحق أو البطل، والتفاخر بالأحساب والأنساب، والحرص على الشرف والمكانة والسمعة الذي كان كثيرا ما يفضي إلى حروب ومعارك بين القبائل تستمر سنوات طويلات، وتسفك فيها الدماء رخيصة، على الرغم من تفاهة الأسباب التي اشتعلت بسببها تلك الحروب.

ورغم نشأة النبي الكريم محمد – صلى الله عليه وسلم – في هذه الأجواء الجاهلية إلا أنه منذ صغره لم يتلوث بأي من هذه الوثنيات والعادات المنحرفة، ولم ينخرط مع أهل قبيلته في غيهم وظلمهم، بل حفظه الله من الوقوع في أن من ذلك منذ نعومة أظفاره.

وينتسب النص الكريم محمد – صلى الله عليه وسلم – إلى أسرة عريقة ذات نسب عظيم عند العرب، فقد كان أجداده من أشراف العرب وأحسنهم سيرة.

وقد ولد – صلى الله عليه وسلم – يتيمًا فقيرًا، فقد توفي والده عبد الله أثناء حمل أمه آمنة بنت وهب فيه.

وكان من عادة العرب أن يدفعوا أولادهم عند ولادتهم إلى مرضعات يعشن في البادية؛ لكي يبعدوهم عن الأمراض المنتشرة في الحواضر، ولتقوى أجسادهم، وليتقنوا لغة العرب الفصيحة في مهدهم[4].

ولذلك دفعت آمنة بنت وهب وليدها محمد – صلى الله عليه وسلم – إلى مرضعة من بني سعد تسمى حليمة.

وقد رأت حليمة العجائب من بركة هذا الطفل المبارك محمد – صلى الله عليه وسلم – حيث زاد اللبن في صدرها، وزاد الكلأ في مراعي أغنامها، وزادت الأغنام سمنًا ولحمًا ولبنًا، وتبدلت حياة حليمة من جفاف وفقر ومشقة ومعاناة إلى خير وفير وبركة عجيبة، فعلمت أن محمدًا – صلى الله عليه وسلم – كونه ليس مثل كل الأطفال، بل هو طفل مبارك، واستيقنت أنه شخص سيكون له شأن كبير، فكانت حريصة كل الحرص عليه وعلى وجوده معها، وكانت شديدة المحبة له[5].

وعندما بلغ النبي الكريم محمد – صلى الله عليه وسلم – ست سنوات توفيت أمه، فعاش في رعاية جده عبد المطلب الذي أعطاه رعاية كبيرة، وكان يردد كثيرًا أن هذا الغلام سيكون له شأن عظيم، ثم توفي عبد المطلب عندما بلغ النبي – صلى الله عليه وسلم – ثماني سنوات، وعهد بكفالته إلى عمه أبي طالب الذي قام بحق ابن أخيه خير قيام.

العناية الإلهية قبل بعثته – صلى الله عليه وسلم -:

وفي صغره كان النبي الكريم محمد – صلى الله عليه وسلم – يعمل في رعي الأغنام[6]، ثم اتجه للعمل في التجارة حين شب، وأبدى مهارة كبيرة في العمل التجاري، وعرف عنه الصدق والأمانة وكرم الأخلاق وحسن السيرة والعقل الراجح والحكمة البالغة.

وكان نبي الرحمة محمد – صلى الله عليه وسلم – ينأى بنفسه عن كل خصال الجاهلية القبيحة، فكان لا يشرب الخمر، ولا يأكل من الذبائح التي تذبح للأصنام، ولم يكن يحضر أي عيد أو احتفال يقام للأوثان، بل كان معروفًا عنه كراهيته الشديدة لعبادة الأصنام وتعظيمها، حتى أنه كان لا يحب مجرد سماع الحلف باللات والعزى وهما صنمان مشهوران كان العرب يعظمونهما ويعبدونهما ويكثرون الحلف بهما[7].

ولم يكن نبي الرحمة محمد – صلى الله عليه وسلم – يشارك شباب قريش في حفلات السمر واللهو ومجالس الغناء والعزف والخمر، وكان يستنكر الزنى واللهو مع النساء[8].

وكان الرسول العظيم محمد – صلى الله عليه وسلم – يمتاز في قومه بالأخلاق الصالحة، حتى أنه كان أعظمهم مروءة، وأحسنهم خلقًا، وأكثرهم حلمًا.

فاشتهر عنه مساعدة المحتاجين، وإعانة المبتلين، وإكرام الضيوف، والإحسان إلى الجيران، والوفاء بالعهد، وعفة اللسان، وكان قمة في الأمانة والصدق حتى عرف بين قومه بـ “الصادق الأمين”[9]

ramedec islam tube

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *